There was an error in this gadget

Friday, November 29, 2013

Ibu Bapa

Khutbah jumaat tadi ada mnceritakan pasal jasa pada ibu dan bapa. Aku teringat masa aku kecik2 dulu, in fact masa aku dah besar ni pon, mak aku selalu suruh aku anta lauk rumah nenek aku yg terletak around 100 meter dari rumah aku.

Biasanya aku gi jalan kaki je. Secara jujurnya, aku masa tu memang agak fed up jugak la dengan benda tu. Sebab, kadang2 tgh sedap2 tido, kena kejut sebab kena gi anta lauk.

Tapi sekarang bila pikir balik, jangan kenyang kalau mak bapak lapar x boleh makan. pendek kata, jangan mati selagi x berjasa pada mak bapak. Setahu aku, ada hadis Rasulullah yg menceritakan bahawa, antara orang yg paling rugi, ialah orang yg sempat hidup bersama ibu bapanya, tapi x dapat masuk syurga sebab berjasa pada ibu bapa. Maaf aku x igt exact hadis dan mafhumnya dan sanat dan bagai.

Alhamdulillah, aku dibesarkan oleh ibu dan bapa yg sangat pentingkan jasa pada ibu bapa masing2. Aku x nak cerita kisah mereka. Aku ada reasong aku sendiri. Dan, secara x lansung, yg mak aku slalu suruh aku anta lauk tu, telah buat aku terbiasa, dan x lengkap aku pikir kalau mak ayah kita x makan lagi, kita makan melantak. I mean, perut ibu yg telah mengandungkan kita tu, tangan yg bertahun-tahun memeluk kita, jangan kita buat perut tu lapar dan tangan itu menekan perut.

Alahai. Kalau aku nak pikir balik, sedih plak. Aku tahu, bukan lah aku ni anak yg perfect. Pesanan simple, "gi sekolah belajar elok2" tu pun aku x penuhi sepenuhnya. Bagus adam... bagus..

AOL.

Monday, November 4, 2013

Multi Level Marketing

Bukannya aku x suka MLM, aku ok je.. No hal bro, but please, walaupun aku bukan seorang yang sibuk dan tak guna masa sepenuhnya, x bermaksud aku x construct masa aku sehari-hari.. dan x bermakna aku ada masa untuk dengar benda yang bertentangan dengan fahaman aku.. u wanna promote, make it short and sharp.. i dont have all day... and dont force me, at the end...

aku diajar untuk tidak mentuhankan duit.. bila orang mintak duit, tgk akaun, dapat hidup ke x, kalau dapat hidup, bagi je la.. x ke mana pon duit tu.. pegi akhirat jadi investment ada la... dan kalau org x nak bayar pon, so what, as long as x affect aku punya financial, ok la... ingat, rezeki tu dari Allah.. bukan org.. Allah top up la kalau x cukup.. He will manage the way.. asal jangan dok dlam bilik ingat duit jatuh dari siling dah la.. tu bangang..

i mean, come on.. my dream car so far is MyVi.. what do u expect from me?? ingat aku akan excited dengan tawaran pakai Bugatti dalam 5 tahun? hahaha.. wrong guy.. dan org miskin x smestinya yg paling teruk, dan yg kaya x semestinya yg paling bagus.. its okay to be rich.. x kan la, "adam, dah Allah bagi aku duit, ingat aku boleh hantar balik ke langit?".. ye la, cuma x perlu la pakai 3 iPhone 5s dan 2 BB..

there is a reason why i study and fight for physics and not business.. because i fight for education and my brain... a businessman pakai kereta Lamborghini.. ustaz yg aku respect gila pon pakai proton Wira, physics punya head of department pakai kereta Hyundai Matrix... now, try explain the equation Fb=W=(rho)gV.. kita semua ada kurang ada lebih.. cherish it..

and dude, when i say i have my own opinion, that means, i have my own issue and priciple about life and money... yes, money can buy happiness, so do ibadah, good friends, great efforts, ideas, hardwork, family, sports, education.. kenapa nak kejar yang satu tu?

a stupid kid, tak pernah dapat walaupun D atau C pon untuk matematik, belajar rajin2, push his own limit, dan final exam dapat A.. melompat smpai lupa orang sekeliling, sanggup nangis depan kawan2.. that is happiness.. try to buy that same happiness with your money..

i respect ur opinion, so do respect mine... u can correct me whenever i m wrong...

Wednesday, October 16, 2013

A Friendly Man Inside

Every man has this friendly little guy lives in their body. We just never thought that a strong heartless guy cant give you a friendly support just when you need one.

I tried that. Many times. I told my problems to my arrogant and senseless friend. He gave me a good advice. I told my problems to my casanova, body building friend who seems like, has no attention in helpin any guys at all. He gave me a good advice. I told my problems to my shy and quiet friend. He gave me a good advice.

Evry person on earth has been through different challenges in life. That is one of the reasons why we r different. And we have our own solution to different problems. Cherish our differences. AOL

Wednesday, June 26, 2013

Friendship



my friend has this girl yg dia tak kenal, tak tahu nama, tak tahu asal usul, tak tahu siapa pompuan tu.. yg dia tahu, cuma muka pompuan tu yg dia igt sebab dia berkenan masa tgh makan kat satu food court.. that day, i said that i wanna help, but he said, kalau jodoh tak kemana. few days before leaving KL for maybe forever, my friend ckp nak cari that girl dlam nada main2.. then i told him, "even if that means kita kena stay kat kawasan tu, pusing sampai pagi sbb nak cari pompuan tu, aku sanggup bro.. sebab kita kawan."

Thursday, June 13, 2013

Makan-makan di William's Corner

so, sekarang aku kerja di UIA sebagai staf sementara.. budak part time la... its been a very amzing week. sebab budak baru dah msuk.. hahhaha.. budak12 semangat mahu meneroka alam universiti.. ok ok.. hahaha

so, the story goes like this, i stayed her with my other 2 friends, Amar and Pijai. this final week, we decided nak makan kat Williams Corner.. best jugak la makanan kat situ.. so, we invited along others la.. Faiq and Zharef.. it was great.. the food la...

so, before we arrived at the restaurant, we kinda lost la.. hahahha.. masalah bila x paham GPS dan peta yg complicated.. hahahaha.. we sesat dah masuk taman lain plak.. so, bila sesat we stopped at this small factory around that area.. bincang dulu.. seconds later this indian guy was about to open the gate of that factory... that guy was kinda creepy, and nampak cam KL gangster kau.. hahahaha. but then i remembered this advice given by Jesse from the TV Series 'New Girl'.. hahaha. dia ckap "You always see the bad in people. people are nice.."

so, aku pon, ckp kat diorang, eh, tanya la brother tu. tanya kat mana williams.. aku siap nak keluar tingkap kreta lagi.. so, pijai dan yg lain pon tegur that guy dan aku do the talking.. hahaha.

"bang, williams corner kat mana bang?"

"eh, williams? mau makan ka?"

"ah ya. nak makan."

"oh, yang tu kat tman mayang. ikut saya la."

dia pon start motor dia.. we was like, eh, x payah la, susah-susah plak dia ni. then kitorang pon ikut la, dlam kreta memang kitorang dok ckp cam, x sangka la laki tu baik gila, bwak kitorang gi tempat makan tu sebab tempat tu jauh.. well, we never know what inside a man's heart.. terharu bro.. hahahaha

around 10 minutes later kitorang sampai dan makan2... kenyang gila bapak kau... hahahaha... dan malam tu jumpa Nurul Syuhada Nurul Ain... (panjang kot nama dia).. dia pakai tudung la.. and we had our last dinner with zharef.. sbb dia nanti gi gombak, kitorang g kuantan...

ok.. xiao.. AOL

LESSON OF THE DAY:
muka ganas x semestinya orangnya x baik.. we never know what is in other man's heart... and trust me, everyone has this dark side and bright side.. ada la part dia baik tu.. trust it...

Thursday, May 30, 2013

Jamuan Group dan Birthday Afzan



oh my god.. Allahuakbar.. it was super exciting.. it was 10 may 2013.. our class planned on having a jamuan klas... so, aku ngan 2 org kawan aku planned the jamuan klas.. memang pening.. i gotta admit that.. sbb, the jamuan was suppose to be the biggest yet sbb ni last sem kitorang kat UIA PJ... dan kitorang memang nak something yg besar la kan.. and my friends memang harapkan aku utk buat this jamuan.. at first aku mcam nak ignore je jamuan ni and suh kwan aku si pijai yang handle... hahahaha.. tgk2 pijai ni berkeras jugak x nak handle.. aku kesian jugak kat diorang, so aku rela handle.. dan aku serah kat amar ngan kutai utk handle.. they did very well..

so, tiba la hari jamuan.. so, its like this.. kitorang decided utk sambut birthday sorang kwan aku ni masa jamuan.. kitorang nak wat surprise dan nak wat something memorable utk cherish for coming years.. hahahah.. so, kitorang nak surprise fahmi dan target kitorang nak dia nangis terharu.. muahahahaha

so, sehari sebelum jamuan tu, kitorang gi kedai beli kertas mahjong atau majong.. aku pon x tau mcam mana eja.. hahaha. beli marker.. malam tu, gi bilik faiq buat biggest birthday card in the history of UIA PJ.. hahahaha.. so, mlam tu, byangkan, 5 kertas majong kitorang gabung making it one long piece of majong paper.. hahaha.. tulis SELAMAT HARI LAHIR AFZAN pastu kertas yg kelima tu kita lukis gamba dia.. hahaha.. historic and epic..

keesokan, lepas makan, suppose kitorang main game dan wat somekind of freeze flash mob la skit.. tgk2 things got out of control bila kita start main baling belon isi air.. hahahahha.. pastu afzan pon balik sbb cam dah x de pape kat jamuan tu dan hari makin lewat.. maka x sempat la nak wat surprise.. hahahaha.. deviate the plan...

so, kitorang yg stay pon wat video ucapan.. i.Allah  aku akan upload kat youtube video ucapan kitorang skali ngan reaksi afzan kat video tu... lpas abis wat video, kitorang balik dan aku edit video skit pastu surprise dia kat bilik dia...

oh ya, kitorang amik satu kotak yg agak besar dan isi semua hadiah yg kitorang nak bagi kat afzan..benda kecik2 je.. maggi, coklat, biskut, baju, kiub pati maggi..hahaha. benda2 mengarut.. all in one box. . pastu malam tu gi blik dia dan wat surprise kat blik dia je.. hahahaha..

so, camtu la... dan akhirnya, dia x nangis.. hahahaha.. x pe... asalkan dia happy and everyone yg dpt join tu rasa happy dan terharu.. serius aku ckp, aku yg plan pon nak nangis.. rmai la kwan aku yg ckp trharu bila dpt join skali... its good to make someone happy...

ok xiao.. thats it.. be kind to one another.. Allahuakbar.. AOL

Thursday, May 23, 2013

SMAC 2013



Hello.
well, here is the deal. skrang ni kolej aku sedang ada somekind of sports day. ni adalah sports event terbesar kat centre for foundation studies ni. at first i was not excited bout it. i mean, come on la. aku bukannye jenis yang suka sgt sukan ni kan. hahaha.. aku pulak bukan jenis suka tgk org bersukan.. hahahaha. u know me la kan. haha..
so, kali ni. sukan kali ni is a bit different. sbb ramai org yang aku kenal involve dgn benda ni. well, budak kelas aku ni ramai yg jenis bersukan and stuff. dan yes, kelas aku adalah antara yan paling ramai budak bina badan. hahahhaa. aku rasa kerdil dlam klas aku. hahaha. come on la..
game pertama yang mnarik minat aku ialah game takraw. game ni awal2nya aku igt sorang je budak klas aku masuk. pastu bila aku gi match diorang bru aku tau ada dua org klasmate aku masuk. rasul ngan atif. aku sampai tu diam agi, pastu bila dah start game diorang, aku tgk betapa hebat diorang main dan sokongan kwan2 aku.. hahahaha, aku excited bodoh... hahahaha.. memang sokongan kitorang bg agak kuat la... persatuan aku PRESSS. pre-science students society. in terms of famous, presss x de la famous bapak sgt.. tapi sukan memang kitorang agak kuat la. hahahaha.. ni la orang panggil excited bodoh.. LOL.
malam ni plak tgk futsal.. hebat gila la presss. main aye jah sek yo..menang bergaya. dan sokongan memang mantap la td. LOL.. aku lepak ngan budak bioscience td. x pegi kat physical science. kat situ panas.. hahahaha.. tapi tmpat budak physical memang gila la.. sokongan memang kuat. cheh. hahahahaha.
so, masa menang takraw tu memang excited, even menang nombor 3 je, gangsa. but best la... aku rasa macam KOT plak.. (KOT= kejohanan olahraga tahunan). KOT skolah faris petra dulu.. pergh kot dulu memang legend la.. aku rasa mcam nak wat post khas utk describe KOT je. hahahaha..
ok xiao... Allahuakbar